dilluns, 6 d’abril del 2009

Epopeya a mitja llum

Com és semi-conegut, faig de programador amateur en diversos eternament inacabats projectes. L'últim en qüestió és JAL3D, una llibreria d'animació feta en Java.

Avui dia hi ha 3 maneres de programar en Java, i una d'elles no la considero decent:
  • Utilitzar javac, el compilador de línea de comandes, juntament amb kate/gedit/vim/emacs/notepad++ o el bloc de notes de torn (malgrat notepad++ sigui una entitat pròxima a divina, no puc considerar això una opció decent).
  • Utilitzar NetBeans, el IDE (Entorn integrat de desenvolupament) de Sun (els creadors de Java).
  • Utilitzar Eclipse, l'IDE de IBM.
Bé, no entraré a discutir per què faig servir Eclipse i no NetBeans, diguéssim que una raó és que el tenim a la facultat i punt.

En fi, per a passar les coses d'un ordinador a l'altre utilitzo el que se'n diu un repositori. Siguem sincers, no sé prou bé com funcionen els repositoris, així que explicaré el que sé: Són "bases de dades" on guardes els canvis que vas fent al teu projecte, de tal manera que ets capaç després de tornar enrere i de saber qui ha canviat què (i si afegeix un comentari al "commit", perquè).

Antigament, i per el meu projecte Aresource (projecte inacabat #N) feia servir un repositori de sourceforge.net que vaig aconseguir configurar per a que fes servir CVS. Ara, amb la nova versió de la forja, només aconsegueixo tenir SVN (SVN i CVS són els 2 programes principals de repositoris) i malgrat SVN sigui millor que CVS (no deixa de ser una mena de fork [separació del projecte, però continuant amb la feina feta] canviant d'arrels els problemes que arrossegava CVS des dels inicis) hi ha un gran problema: Eclipse no el du per defecte. I instal·lar plugins a l'Eclipse és dolor al forat del cul, com diuen els americans.

En fi, aquí teniu unes indicacions faciletes de seguir (comentaré coses, però si no voleu saber que feu, salteu-vos les explicacions) per tal d'instal·lar l'últim Eclipse a l'últim Ubuntu fins la data:

Eclipse Ganymede 3.4
Ubuntu Intrepid Ibex 8.10

  1. Descarregar-se Eclipse manualment. El que hi ha al repositori oficial d'Ubuntu és vell. No sé si és el 3.2 encara...

    1. Cal anar a la pàgina d'Eclipse [link] i descarregar-se aquell que posa "Eclipse IDE for Java Developers (85 MB)"
    2. És un zip, només cal descomprimir-lo i apretant 2 vegades a l'icona "eclipse" ja el teniu funcionant!
  2. Descarregar-se els paquets adequats de subversion per ubuntu. Atenció: al moment de escriure el post, la última versió de Subversion és la 1.6, mentre que a Ubuntu només hi ha fins la 1.5. AQUEST ha estat el principal problema que he tingut per a fer-ho funcionar. Us proposo 2 maneres:

    1. Utilitzar Synaptic. Al menú "inici" de Ubuntu: Sistema -> Administració -> Gestor de paquets Synaptic. Aquesta eina serveix per afegir programes al sistema [demanará la contrasenya de root]. En aquest cas ens toca buscar "subversion", "libsvn-java", "libsvn1". Apreteu amb el botó dret del ratolí sobre cada opció i assegureu-vos que estigui marcada. Després preneu "aplica". Aquesta via té l'avantatge que sabrem quina versió instalem (si 1.5 o superior)
    2. Utilitzar la línea de comandes: sudo apt-get install subversion libsvn-java libsvn1. Sudo és la comanda que indica "super usuari", així que ens demanarà el password de root (algun dia explicaré això de root, suposo). Aquesta opció no ens diu sempre quina versio instal·lem...
  3. Instalar Subclipse. Aquí ens haurem de pegar amb el sistema de plugins de l'Eclipse, i aquest és deixeble de Chuck Norris, esteu avisats!

    1. Tenint obert Eclipse, anar al menú Help -> Software Updates...(Perquè les actualitzacions són a "Help"??????)
    2. Se'ns obre una finestra. Anar a la pestanya "Avaliable Software"
    3. Afegir una pàgina de plugins: "Add Site" -> "http://subclipse.tigris.org/update_1.4.x" ////// "http://subclipse.tigris.org/update_1.6.x"
    4. Obrir les opcions del que acabem d'afegir, activar "subclipse" i prémer "Install".
    5. ATENCIÓ!!!!!!!!! subclipse 1.6 necessita subversion 1.6. Què vol dir? Que aquí no explico com instal·lar el 1.6 perquè només sé instal·lar el 1.5 que és el que vé al repositori d'Ubuntu. Espero que això canvii d'aquí poc, però mentrestant, aneu amb compte i instaleu-vos subclipse 1.4 per anar sobre segurs. Sinó us tocarà desinstalar el 1.6 i instalar el 1.4, com vaig haver de fer...

Bé, espero haver estat d'ajuda per algú, si mes no per a mi mateix, que segur que em carregaré l'ordinador qualsevol d'aquests dies sense voler i necessitaré això per no perdre una altra tarda maleint Eclipse...

3 comentaris:

  1. com s'obren projectes ja fets a l'eclipseee???? això sempre és fàcil d'oblidar!!!!

    ResponElimina
  2. Crees un nou projecte i a la primera finestra (on et deixa triar el nom del projecte) li dius que vols crear-lo a partir d'un que ja existeix ;-)

    També pots crear un nou projecte a partir de SVN o CVS

    ResponElimina