diumenge, 29 de maig del 2011

Una de pollosos i gossos

Seré polèmic, que és el que toca.

https://www.asopol.org/2011/05/sobre-la-carga-de-los-mossos-desquadra-en-plaza-cataluna/

http://thelede.blogs.nytimes.com/2011/05/27/police-clash-with-protesters-in-barcelona/?ref=world

Un link és de la policia, i l'altre del NY Times, on veureu uns quans vídeos. Llegiu el primer i mireu (després) els videos, si no els heu vist ja.

Primer de tot una introducció sobre mi per qui no em conegui. Sóc (quasi) enginyer informàtic, i des de l'octubre sóc membre del Partit Pirata Català (Anomenat "Pirates de Catalunya" per que ja existia un "Partit Pirata" espanyol i no ens hi podiem dir sense formar part d'ells rollo PSC). Aquest partit defensa molts dels punts que han anat sortint a les acampades i que n'han estat causa, tot i que no tots. Per fer-vos una idea, un amic meu ha escrit el següent text sobre les demandes dels acampats:

https://docs.google.com/document/d/1nNplofoR06TTPYqJzY69cUHcnJR3lSsEyRms1Z6lQtY/edit?hl=en_US

Hi estic majoritàriament d'acord amb l'Aleix (l'autor dels comentaris) però ràpidament dic que posaria més emfasis a que els diners no plouen del cel i un estat amb "més de tot" és desitjable però difícil, i que toca moltes vegades prioritzar, cosa que els acampats no fan en cap moment, simplement demanen una sobreprotecció total de l'estat, i això en opinió meva acava sent negatiu (és, segons crec jo, un dels grans fracassos dels estats comunistes: la falta d'ambició individual dels seus habitants fa que el sistema no pugui aguantar-se a ell mateix). Tampoc parlaré molt d'aquest tema, que demanaria un post en si mateix.

Estava parlant de Pirates de Catalunya. Una de les coses boniques d'aquest partit és de demana democracia directa (que no participativa) i pretén aconseguir-ho usant les eines que, afortunadament, ens dóna el nostre país, que hem de recordar, les té i afortunadament no és pas cap dictadura (després hi torno). Per veure un exemple de com funciona el partit per dintre, a part de mirar la seva web pirata.cat podeu mirar el link que poso a continuació, que és on es discuteix una desició (també es discuteixen coses per les llistes de correu):

https://xifrat.pirata.cat/ideatorrent/idea/107


Molt bé, hem parlat que jo no estic en contra del que demanen els acampats. Al menys no en contra de tot, i que concretament també penso que el nostre estat democràtic té certes mancances que, sobretot ara la tecnologia i la informació global, ens poden permetre superar via democràcia directa.

Fins hi tot puc entendre que acampin, cosa il·legal, però ara diré el que més llenya em farà caura.

ETA també demana (o demanava) coses "correctes" (la independència d'euskadi, concretament), i feia servir métodes ilícits per aconseguir-ho.

És extremadament obvi que no es pot comparar matar persones amb acampar a una plaça. La diferéncia de gravetat dels dos fets els situa a ordres de magnitud de distància. I tot i així, les dos coses són demanar coses via métodes ilegals. Està clar, doncs, que és un tema d'on podem el llistor, i això no sempre és fàcil Si diem que matar està clarament fora, i ocupar un espai públic està dintre, què hi ha al mig i on marquem la barrera? Sé que em cauràn osties per haver-ho dit, però com a mínim feu-vos la pregunta.

Ara, sobre les càrregues policials. Havent llegit el text de la policia (també tenen dret a defensar-se) queden clar els motius de la càrrega policial: van demanar als indignats que s'apartessin del mig, i ells no ho van fer, i els policies van haver de recórrer a la violència per treure'ls. Assumirem (que és molt assumir) que realment el que venien a fer les brigades de neteja era correcte (seria: endur-se bombones de butà, eines de l'hort i coses perilloses en general; netejar de pixum la plaça, etc... NO seria: endur-se portàtils i apunts de les assamblees, com també van fer). I que, per tant, la feina de la policia era també correcte: garantir que els primers puguin fer la seva feina en condicions i seguretat.

Si assumim el què he dit a dalt (que hi podem discutir, i ja he dit que té matissos), aleshores arribem a un punt: impedir que les brigades de neteja facin la seva feina era (1) incorrecte i (2) buscar-se problemes amb la policia. Arribat a aquest punt era, doncs, feina de la policia, apartar als indignats del mig. Fins aquí, i si s'hagues pogut apartar-los del mig sense violència, crec que estariem tots d'acord. Per tant el problema sembla ser si la policia ha de, o pot, fer servir la violència en aquests casos.

I aqui us vui comentar un punt molt interessant, al meu parer, i és que, en el mateix comentari de l'associació professional de policies (que he enllaçat més amunt) comenta que la violència era el métode "protocolari" de resoldre la situació (gent que ocupa l'espai públic, desobeeix per activa i passiva les ordres d'un agent policial, i que guanya en nombre a aquest), però que caldria buscar una altra manera menys violenta i "espectacular" (en paraules seves) de resoldre-la. I no podria estar més d'acord. Ho remarco per que no vui que ningú oblidi que els agents que eren allà feien la seva feina, malaguanyada aquell dia però que segurament si et roben a la rambla i després t'ajuden els hi donaràs les gràcies, i que no disposaven de mitjans (o coneixements) per resoldre-la d'una altra manera.

És correcte emprar la violència? Segurament no. Mai? Ningú s'ha ficat en una baralla per res? Qui estigui lliure de culpa que tiri la primera pedra.

El que vui resumir aqui, no és si la càrrega policial va ser correcte o incorrecte. Si l'ocupació de plaça catalunya, un espai de tots, és correcte o incorrecte. El que m'agradaria transmetre, és que no tot és blanc o negre, ni és tant fàcil de dir: No, que la policia usi la violència contra gent que ha petat les rodes dels camions de les escombraries, i que no obeeixen per les bones, és dolent.

És molt fàcil dir que la policia va actuar de forma violenta, com animals, i oblidar que dos no es barallen si un no vol, i que si els manifestants haguéssin volgut haguéssin evitat tot l'espectacle. Però clar (i aqui si que em surt la meva vena anti-pollòs) si no estàs a fabor seu, estàs en contra seu.

I aquesta és la trampa que jo, i algún amic meu, hem caigut: expressar públicament que els indignats no tenen la raó absoluta i que, la policia "només" va fer la seva feina. Fent això la gent ens agafa per feixistes, o alguna cosa similar, per molt que pensem que la violència no és la solució i que el problema hagués estat millor resolt d'una altra manera.

Però sabeu què? Fins ara, ningú m'ha dit una altra solució que no sigui "la policia i els camions de la neteja haurien d'haver marxat". Mireu, aquesta solució és igual a "els manifestants haurien d'haver agafat les seves coses, apartar-se, deixar fer la seva feina a BCNeta i després tornar". És un problema de a veure qui cedeix i qui té raó. El que jo vui és que algú em proposi una solució pacífica intermitja.

P.S.: Finalment, sobre el títol del post, és per deixar clar que estic més en contra de les 2 parts que a fabor de cap d'elles. Concretament, crec que els objectius d'ambdós són generalment bons, però els métodes no ho són tant (matissos en tots els casos).